8.9 Tiolit ja sulfidit, sulfoksidit ja sulfonit

 

Rikki kuuluu saamaan ryhmään jaksollisessa järjestelmässä kuin happi ja muodostaa siten samankaltaisia yhdisteitä. Tiolit (R-SH) ja sulfidit (R-S-R’) ovat analogisia alkoholien ja eetterien kanssa.  Tiolit nimetään samaan tapaan kuin vastaavat alkoholit, mutta oli-pääte korvataan tioli-päätteellä. Tiolien triviaalinimi on merkaptaani, jonka eteen liitetään alkyyliryhmän nimi. SH-ryhmää sanotaan merkapto-ryhmäksi ja biokemiassa myös sulfhydryyli-ryhmäksi.

Sulfidit nimetään kuten eetterit korvaamalla eetteri-pääte sulfidi-päätteellä. Myös nimitystä tioeetteri käytetään. Substituenttina olevaa -S-R ryhmää nimitetään alkyylitio-ryhmäksi. Sulfoksidit ja sulfonit ovat sulfidien hapetustuotteita. Esim. dimetyylisulfoksidi on rikkiyhdiste, joissa on rikkiatomissa kiinni kaksoissidoksella yksi happiatomi ja vastaavasti dimetyylisulfonissa on kaksi happiatomia.

Tioleja valmistetaan alkyylihalideista ja natriumvetysulfidista SN2-reaktiolla.

Tiolit ovat epämiellyttävän hajuisia yhdisteitä (mm. selluloosatehtaan päästöt, suolistokaasut, haisunäädän haju, valkosipuli). Tiolit voidaan hapettaa disulfideiksi.

Proteiineissa esiintyy disulfidi-siltarakenteita kysteiini-aminohappojen välillä, jotka stabiloivat ja pitävät yllä proteiinien kolmiulotteista rakennetta.

 

 

Tehtävä. Nimeä seuraavat yhdisteet.

Ratkaisut

Sisällysluettelo 8. Alkoholit, eetterit ja fenolit

9. Aldehydit ja ketonit: nukleofiiliset additioreaktiot