7.5.1 SN2-reaktio

SN2-reaktio (bimolekulaarinen nukleofiilinen substituutio) tapahtuu yksivaiheisesti. Nukleofiili (Nu:-) hyökkää alkyylihalidiin halogeenin (lähtevän ryhmän) vastakkaiselta puolelta. Syntyy välimuotorakenne, jossa nukleofiili ja halogeeni osittain sitoutuvat hiiliatomiin. Kun halidi (:X-) irtoaa, syntyy samalla C-Nu sidos.

                   


 

Esimerkiksi hydroksidi-ioni (HO:-, nukleofiili) reagoi bromietaanin kanssa, jolloin syntyy etanolia:

   

 

SN2-reaktio on bimolekulaarinen, koska molemmat lähtöaineet: alkyylihalidi ja nukleofiili muodostavat yhdessä välimuoto-rakenteen. Jos jomman kumman lähtöaineen konsentraatiota kaksinkertaistetaan, reaktionopeus myös kaksinkertaistuu.

 

SN2-reaktion stereokemia

Koska SN2-reaktiossa nukleofiili hyökkää lähtevän ryhmän vastakkaiselta puolelta, siitä seuraa, että kiraalisen yhdisteen stereokemia muuttuu.  (R)-2-bromibutaanin reaktiossa hydroksidi-ionin (OH-) kanssa syntyy (S)-2-butanolia.

 

SN2-reaktion steerinen efekti

SN2-reaktion mukainen nukleofiilinen hyökkäys tapahtuu parhaiten metyyli- ja primäärisiin halideihin mutta huonosti tertiääriseen halidiin johtuen substituenttien aiheuttamasta steerisestä esteestä.

Katso myös linkit: Nucleophilic Substitution Reactions, SN2-animation1, SN2-animation2, SN2-animation3

Lähtevät ryhmät SN2-reaktiossa

Parhaita lähteviä ryhmiä SN2-reaktiossa ovat heikot emäkset kuten halogeenit (I, Br, Cl) paitsi fluori, joka ei yleensä korvaudu nukleofiilin vaikutuksesta. Myöskin asetaatti- (CH2CO2), hydroksi- (OH), alkoksi- (RO-) ja amidi-ionit (NH2) ovat huonoja lähteviä ryhmiä.

 

I–  >  Br >  Cl  >  F–  >  HO–, NH3–, RO–

 

 

 

Tehtävä 1. Mikä tuote syntyy (S)-2-jodioktaanin reagoidessa SN2-mekanismilla natriumsyanidin, NaCN kanssa?

 

Tehtävä 2. Kumpi reagoi nopeammin hydroksidi-ionin (OH) kanssa SN2-reaktiossa, 1-bromipentaani vai 2-bromipentaani?

 

Ratkaisut

 

 

Sisällysluettelo 7. Alkyylihalidit

7.5.2 SN1-reaktiomekanismi