15.3 Saippua

Kun rasvoja hydrolysoidaan keittämällä niitä natriumhydroksidin kanssa, saadaan saippuaa, joka on rasvahappojen natriumsuolojen seosta. Esterien hajoamista alkoholiksi ja hapoksi kutsutaan saippuoitumiseksi.

Saippua eli rasvahappojen suolat toimivat pesuaineita, koska ne sisältävät hydrofiilisen (vesihakuisen) karboksylaattiryhmän ja hydrofobisen (vettä hylkivän) hiilivetyosan. Vesiliuoksissa saippua muodostaa misellejä. Saippuan kyky irrottaa rasvaa perustuu sen kiinnittymiseen siihen hydrofobisilla alkyyliketjuilla ja muodostamalla sen ympärille misellin, joka liuottaa rasvapartikkelin veteen.

 Tehtävä. Piirrä glyseryylimonopalmitaattidioleaatin saippuointireaktio (oleaatti on öljyhapon esteri t. suola). Ratkaisu

Sisällysluettelo 15. Lipidit ja nukleiinihapot

14.4 Fosfolipidit