10.9 Esterien kemiaa
Estereitä esiintyy runsaasti luonnossa ja niitä käytetään hajusteina sekä ruokien ja juomien mausteina. Myös rasvat ovat estereitä.
Estereitä valmistetaan:
1. Fischerin esterisynteesillä alkoholista ja karboksyylihaposta (10.6).
2. Happokloridin ja alkoholin välisellä reaktiolla (10.7).
3. Happoanhydridin ja alkoholin välisellä reaktiolla (10.8).
4. Alkyylihalidin ja karboksylaatti-ionin välisellä nukleofiilisella substituutioreaktiolla (10.5).
Esterien reaktiot:
1. Esteröitymisreaktion käänteisreaktio on hydrolyysi, joka voi tapahtua hapon tai emäksen katalysoimana.
2. Emäksistä hydrolyysiä sanotaan saippuoitumiseksi, jolloin saadaan karboksyylihapon suolaa. Siinä rasva (triglyseridi) pilkotaan glyseroliksi ja saippuaksi, joka on rasvahappojen natriumsuolaa.
Tehtävä 1. Piirrä etyyli-3-metyylibutanoaatin saippuoitumisreaktio.
Sisällysluettelo |