9.11 Keto-enolitautomeria ja aldolikondensaatio

 

Keto-enoli tautomeria

Karbonyyliyhdisteet (aldehydit, ketoni, karboksyylihapot ja niiden johdokset) voivat toisiintua enolimuodokseen. Tätä ilmiötä, jossa kaksi isomeeristä molekyylirakennetta muuttuu toisikseen, sanotaan tautomeriaksi.

                        

Normaaliolosuhteissa ketoni- ja aldehydiliuoksissa vallitsee karbonyyliyhdisteen ketomuodon ja enolimuodon välillä tasapaino. Tasapaino on yleensä vahvasti keto-muodon puolella. Fenoleilla enolimuoto on stabiili. Keto-enolitautomeriaa katalysoivat hapot ja emäkset. Enolimuoto voi olla pysyvä konjugoituneissa rakenteissa tai jos OH-ryhmä muodostaa sisäisen vetysidoksen.

 

 

Aldolikondensaatio

Karbonyyliryhmän viereinen a-vety on hapan (pKa 20) ja emäs voi vastaanottaa protonin a-hiileltä. Deprotonaatiossa muodostuu resonanssin stabiloima enolaatti-ioni. Aldehydit ja ketonit, joiden a-hiiliatomissa on vetyä, dimeroituvat alkalisessa liuoksessa yhdisteiksi, joita aldehydin mukaan sanotaan aldoleiksi. Kun asetaldehydi reagoi itsensä kanssa, se dimeroituu 3-hydroksibutanaaliksi (aldoli, b-hydroksialdehydi).  Aldolin muodostuminen on eksoterminen reaktio ja se jatkuu veden lohkeamisella, jos reaktioseosta ei jäähdytetä (lopputuotteesta käytetään nimitystä enoni).

   

Tehtävä. Ennusta aldolikondensaatiotuote kun lähtöaineena on: (a) propanaali, (b) asetoni.

 

Vastaus

 

Sisällysluettelo 9 Aldehydit ja ketonit 10. Karboksyylihapot ja niiden johdokset