13.9 Polysakkaridit

Polysakkaridit sisältävät yleensä tuhansia monosakkaridi-yksiköitä, jotka ovat sitoutuneet toisiinsa glykosidisilla sidoksilla. Tärkkelys on kasvien vararavintoa. Eläintärkkelyksestä käytetään nimitystä glykogeeni. Tärkkelyksen perusyksikkö on a-D-glukoosi, joka kytkeytyy toiseen molekyyliin 1,4'-a- tai 1,6'-a-sidoksilla.  Kasvitärkkelyksen molekyylit ovat pitkiä  vain hiukan haaroittuneita molekyylejä. 1,4'-a-sidoksin muodostuneesta suoraketjuisesta tärkkelyksestä käytetään nimitystä amyloosi

 

Eläintärkkelyksen glukoosiyksikköketjut ovat voimakkaasti haaroittuneita. Pääosa tärkkelyksestä sisältää myös 1,6’-a-glykosidisia sidoksia, jolloin näin haaroittunutta tärkkelystä sanotaan amylopektiiniksi.

Selluloosa on yleisin orgaaninen yhdiste luonnossa (n. 50% orgaanisesta hiilestä) ja sitä esiintyy erityisesti kasveissa, joiden solujen tukiaineen se muodostaa. Esim. puu, paperi, puuvilla ja pellava ovat pääosin selluloosaa. Selluloosa sisältää b-D-glukoosiyksiköitä, jotka ovat liittyneet toisiinsa 1,4'-b-sidoksilla. Selluloosan b-glykosidinen sidos on erittäin kestävä.

 

Sisällysluettelo 13. Hiilihydraatit

13.10 Muita tärkeitä sokereita