13.8 Disakkaridit

Hemiasetaalin muodostumisen jälkeen muodostunut hydroksyyliryhmä voi reagoida toisen hydroksyylin kanssa, jolloin muodostuu asetaali eli glykosidisidos. Asetaalin muodostuessa anomeerisen hiilen a- tai b-konfiguraatio jää pysyväksi (avoketjuinen muoto ei mahdollinen). Jos molekyylin jonkin sakkaridiyksikön anomeerinen hiili on vapaana, on kyseessä pelkistävä sokeri. Esimerkiksi ruokosokeri eli sakkaroosi on muodostunut a-D-glukoosista ja b-D-fruktoosista, jotka ovat sitoutuneet toisiinsa anomeerista OH-ryhmistä. Koska sakkaroosissa anomeeriset hiilet ovat reagoineet keskenään, kyseessä ei ole pelkistävä sokeri.

Maltoosi eli mallassokeri koostuu kahdesta a-D-glukoosiyksiköstä, joiden välissä on 1,4'-a-sidos; C-1 hydroksyylin a-anomeeri on reagoinut toisen glukoosimolekyylin C-4'-hydroksyylin kanssa. Maltoosia saadaan tärkkelyksestä entsymaattisella hydrolyysillä.

Sellobioosi koostuu kahdesta 1,4’-glykosidisidoksen kautta liittyneestä b-D-glukoosiyksiköstä ja sitä saadaan entsymaattisesti selluloosaa pilkkomalla.

Sisällysluettelo 13. Hiilihydraatit

12.9 Glykosidit