13.1 Hiilihydraattien luokittelu
Monosakkaridit voidaan luokitella edelleen aldooseihin ja ketooseihin. Aldooseissa aldehydiryhmä on ketjun päässä. Aldoosien karbonyyliryhmä voidaan hapettaa karboksyylihapporyhmäksi. Aldoosit ovat pelkistäviä sokereita, sillä hapettuessan ne pelkistävät hapetusreagenssin (esim. Tollensin ja Fehlingin reagenssit). Ketooseissa karbonyyliryhmä on toisessa hiiliatomissa hiiliketjun päästä lukien. Myös ketoosit ovat pelkistäviä sokereita, sillä ne voivat tautomerisoitua aldooseiksi. Monosakkaridit nimitetään systemaattisesti niin, että nimen alkuosa ilmoittaa onko yhdiste aldehydi (aldo) vai ketoni (keto); nimen keskiosa ilmoittaa montako hiiliatomia molekyyli sisältää (tri-, tetr-, pent-, heks-, jne); nimi päättyy oosi-päätteeseen.
Tehtävä. Luokittele alla olevat sokerit.
Sisällysluettelo |
13.2 Monosakkaridien konfiguraatiot: Fischerin projektiokaava |