13.10 Muita tärkeitä sokereita

Deoksisokereissa yksi OH-ryhmä on pelkistynyt. 2-Deoksiriboosi esiintyy nukleiinihappojen (DNA) rakenneosana.

Aminosokereissa C-2:n OH-ryhmä on korvautunut NH2-ryhmällä. Kitiiniä tavataan rapujen ja hyönteisten kuorissa ja se on muodostunut N-asetyyli-D-glukosamiiniyksiköistä. Kitiiniä deasetyloimalla saadaan kitosaania.             

Aminosokerirakenteita esiintyy eräissä antibiooteissa, kuten gentamysiinissä. Hepariinia esiintyy eläinten kudoksissa ja se toimii veren hyytymisen estäjänä. Hepariini rakentuu glukuronihaposta ja glukosamiinista.

          

Veriryhmät johtuvat solujen pinnassa olevista toisistaan poikkeavista sokeriketjuista. O-veriryhmällä on soluissaan vain N-asetyyliglukosamiinista, galaktoosista ja fukoosista muodostunut sokeriketju eli siinä ei ole varsinaista antigeenia. A-veriryhmällä sokeriketjuun on liittynyt neljäs sokeri, N-asetyyligalaktosamiini. Nämä sokerit yhdessä muodostavat A-antigeenin. B-veriryhmällä sokeriketjuun on liittynyt vastaavasti D-galaktoosi, joista yhdessä muodostuu B-antigeeni. AB-veriryhmällä on soluissaan nämä kummatkin antigeenit.

C-vitamiinia (L-askorbiinihappoa)  monet eläinlajit  (paitsi ihminen) pystyvät itse syntetisoimaan glukoosista. C-vitamiini toimii antioksidanttina, jolloin se hapettuu reaktioissa dehydroaskorbiinihapoksi. Se pelkistyy takaisin askorbiinihapoksi koentsyymi NADPH:n vaikutuksesta . C-vitamiini suojaa solun proteiineja, DNA:ta ja solukalvoja hapettumiselta.

 

Sisällysluettelo 12. Hiilihydraatit

13. Aminohapot